Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie tylko dlatego, że zdobyte w sezonie warzywa można ukisić a dzięki temu jeść je przez wszystek rok. To zarówno pyszny, jedyny w prywatnym rodzaju zapach i wiele korzystnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Dziwnów
Co takiego dobrego stanowi w kiszonkach?

Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one zakładają cukry w produktach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyjmowane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z serii stymulują układ immunologiczny, lecz nie tylko. Jeszcze dobrze słychać doniesień o połączeniu jelit z środkiem, co czyni, że pewne bakterie w jelitach są ponadto pomysł na bliskie zdrowie psychiczne! Nie warto to lekceważyć tej typowej mikroflory, a nawet powinien ją zabrać pod uwagę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co bardzo, kiszonki mają wiele witaminy C niż warzywa w całości surowej. A to szybki przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości zaś w zespole zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – stronę spośród nich trwań że już znasz, ale czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i zlokalizujesz w tym kontekście. Więc do dzieła!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i wynosisz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz teraz ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To dobrze. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest pogrążone w domowych sokach. Inaczej będzie traktować dojazd do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go także ponownie ubij kapustę. Sposób tenże będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. A zatem będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest już gotowa. Na efekt daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki umieść w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do wszystkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody i łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na jeden słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i obecnie go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w całości. Obejmuj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do silnego i spokojnego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz mieć ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w całości.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego to i ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie strony, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z niewielu łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w sumy zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w czystym pomieszczeniu. Także to aby istniałoby na tyle! Smacznego!
Sklep z Polskimi produktami
Artykuł został opracowany przez polskie sklepy oferujący Polskie materiały z dostawą do zakładzie w Niemczech.